sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Palautetta lehtikirjoitukseeniMuistatko vielä mielipiteeni, joka julkaistiin paikallislehdessä viime viikon tiistaina? 
Suoraan lehden palstalle pääset tästä.

Sain tooosi paljon palautetta, asiakkaat kävivät putiikissakin kiittämässä, kadulla vastaan tullessa ja asioidessani toisissa kaupoissa. Tutut ja tuntemattomat kehuivat. Toiset yrittäjät tietysti, mutta myös asiakkaat. Kaikki eivät ole olleet samaa mieltä. Tällaisen kommentin jätti anonyymi, liekö sitten tämä "meidän tuttu" vai joku muu? Joka tapauksessa joku paikkakuntalainen, joka tod.näk. on puodissakin käynyt.


Kirjoituksessasi on muutama pointti johon on AIVAN PAKKO takertua, olen siis asiakas, ja luin sen myös siitä näkökulmasta. Kirjoituksesi on pääsääntöisesti asiakasta arvosteleva ja jossain määrin myös loukkaava. Valitat (kyllä), siitä, että asiakkaat ovat pyytäneet sinulta ALEA, väärään vuodenaikaan tai kun ovat sitä ylipäätään pyytäneet.
Se saattaa tuntua kauppiaasta tympeältä, myönnettäköön, mutta jos ymmärtää kaupanteosta ja kaupanteon teorioista edes hivenen muutakin kuin sen, että kassakone kilisisi 24/7, ei tällaista päästäisi kynästään ja vieläpä paikallislehteen. Se on Mervi sillä tavalla, että asiakas ajattelee ostotapahtumaa oman pussinsa kannalta ja kauppias omansa, joten aivan yhtä hyvin ASIAKAS voisi kirjoittaa kauppiaasta/kauppiaista vastaavanlaisesti, "onpa pihi ja töykeä kauppias kun ei anna mitään ALEA, KOSKAAN, vaikka kuinka olen häneltä tuotteita ostanut".
Toinen ärsyttävä pointti oli se, että syyllistät asiakkaan, kun tuotteesi ei mitä ilmeisemmin tee kovin hyvin kauppaansa. Mitä jos pistäisit koko tuoterepertuaarisi uuteen uskoon ja aloittaisit alusta. Myy laadukasta, haluttavaa, nykyaikaan istuvaa ja käypää tavaraa. Ei kait se voi olla asiakkaan syy, mikäli KAUPPIAAN valitsema sortimentti ei kiinnosta ja jää hyllyyn. Kauppiaalla pitää nykypäivänä olla hiton hyvä kauppanenä ja vaisto, mikä milloinkin myy, ja olla jopa aikaansa edellä.

Ei sama avaimenperä,kangaskassi, liinat ym. voi olla IN vuodesta toiseen. Ja lopuksi, puutut siihen, että asiakkaat käyvät muualla ostoksilla, koska se on muuttunut negatiiviseksi muutakuin kauppiaiden mielestä. Suomessa on käsittääkseni vapaa liikkuvuus. Tehkää kauppiaat itsestänne enempi kiinnostavia tuotteittenne kautta, niin eiköhän päästä ostopäätökseen saakka.

Summa summarum: asiakkaalla on täysi vapaus käydä ostoksilla naapurikunnissa ja kauppiailla on täysi oikeus hinnoitella itsensä ulos. Esimerkkinä vaikka talviale Uudessakaupungissa, samalla rahasummalla sain toisaalla takin+puserot kuin Ugissa yhden takin, joten etkö SINÄ asiakkaana osta sieltä, missä se on kukkarollesi sopivinta, ja miksi kauppiaat odottavat asiakkaan ajattelevan vain kauppiaan kassakonetta ja taloutta. Käsittämätön näkemys 2013 luvulla !

Että näin.
-Mervi-

9 kommenttia:

 1. Olipahan mielipide. Siihen on tietysti oikeus, samoin kuin sen ilmaisuun. Toivottavasti pidät mielessä, että tämä oli vain yhden henkilön mielipide, ei minkään joukon tai varsinkaan enemmistön, luulisin! Voimia sinne haasteiden edessä ja toivottavasti jatkaja löytyy!

  VastaaPoista
 2. Ohhoh! Ja vielä anonyyminä, kuinkas muuten. Vaikka tuo onkin ehkä vähemmistön, kenties vain yhden henkilön mielipide, johon hänellä on oikeutensa, niin kirpaisee se silti. Älä välitä!

  VastaaPoista
 3. Musta tuntuu että tuossa on kalikka kalahtanut oikeaan koiraan. Tai jotain on henk.koht. hampaanraossa. Terkuin lukija kateellisten maakunnasta.

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että olet ottanut paikallislehdessä noin rohkeasti kantaa pienyritysten asemaan! On aivan totta, että isot kauppakeskukset vetävät ihmisiä pois keskustan kivijalkaliikkeistä, ja tätä kehitystä vastaan tuntuu välillä olevan aivan mahdotonta taistella. Itsekin käsityöliikkeessä työskennelleenä tiedän, että asiakkaiden kommentit saattavat joskus tuntua absurdeilta tai jopa loukkaavilta. Kannattaa kuitenkin ajatella niin, että harvoin ihmiset mitään pelkkää ilkeyttään sanovat, ja paras tapa reagoida tällaisiin sanomisiin on useimmiten vain tyyneys. Suurin uhka pienyrityksille on halpatuonti ja isot ketjuliikkeet. Moni ostaa sieltä, mistä halvimmalla saa, eikä tässä sinänsä mitään pahaa ole. Meidän yksityisyrittäjien puolestaan on panostettava oman uskollisen asiakaskuntamme palvelemiseen niin hyvin kuin mahdollista.

  VastaaPoista
 5. Tuntuu, että 'tämä' anonyymi haluaa räksyttää aina sopivan tilaisuuden tullen (ja silloinkin, kun sitä tilaisuutta ei edes tunnu olevan). Mutta eikös se ole niin, että "haukkuva koira ei pure", vaikka erittäin harmillista tuollainen jatkuva "lahkeessa roikkuminen" onkin. Huh!

  VastaaPoista
 6. Ikävä kuulla, että Pellavasydämen toiminta loppuu! Pitänee tulla vielä asiakkaaksi heti kun mahdollista. Sain sinulta valtavan hyvää palvelua ja olen monta kertaa muistellut kauppaa lämmöllä. Rakastan pikkuputiikkeja yli kaiken ja yritän kannattaa pienyrittäjää aina kun mahdollista.

  T: se raakavillaa kysellyt perinnekäsitöistä kiinnostunut nuorehko naishenkilö talvelta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva, että kommentoit! Kävin katsomassa blogistasi, että olet todella saanut niistä säkillisistä lankaa aikaiseksi!

   Tiedätkö, yksi asiakas, joka näki ne säkit ja antoi murskaavan arvionsa niistä, on jo useamman kerran kysynyt, että "saiko se tyttö niistä lankaa tulemaan?" Olen sanonut, etten voi tietää, koska en ole sinua sen jälkeen nähnyt. No, nytpä osaan vastata. On muuten hänen ansiotaan, että sait ne ilmaiseksi. Ajattelin todella, että ne ovat jos ei kokonaan, niin ainakin lähestulkoon käyttökelvottomat.

   Vintissä on muuten vielä ainaki yksi, jos ei kaksikin, samanlaista säkkiä.

   Poista
 7. Hommaahan noissa on ollut hieman enemmän juuri karstatessa, mutta karstaaminen on alkanut sujua ihan älyttömän hyvin juurikin harjoituksen kautta. Joka kerta karstatessa olen kiitollinen että sain mahdollisuuden opetella karstaamista ja kehräämistä ilman jatkuvaa pelkoa siitä, että kallis raakavilla menee pilalle. Paksua lankaahan se vielä on, mutta jälki on hauskaa, eläväistä ja neulomiseenkin tulee ihan eri fiilis kun on lankakin itse kehrättyä. Eräs ystäväni katsoi villoja kanssa ihmeissään, että enemmän karstaamistahan noissa on, eikä muuten mitään vikaa. Nyt kun olen opetellut lankojen värjäämistäkin ei tarvitse tyytyä vain valkoiseen lankaan.

  Tekisi mieli sanoa, että tulen ostamaan ne jäljellä olevat säkit pois, mutta pitänee tilanpuutteen vuoksi miettiä ihan hetki vielä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että joku pitää vielä vanhoja työtapoja kunniassa ja että taito säilyy. Sinähän voisit joskus mennä torille (hei se taitotori!) esittelemään villasta langaksi ja samalla voisit myydä jotain...

   Poista