keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Mitä tekis Naavasta?

Vaikka Pellavasydämen jäämistössä on aika paljon lankoja, minä vaan ostan uusia. Muiden ostosten ohella on niin kiva katsella lankahyllyjäkin. Viime kerralla silmiini osuivat nämä Naava-langat. Ihastuin niihin kolmen yhteensopivan ihanan sävyn vuoksi.

Oikeastaan tuollainen luonnonvalkoinen, beessi, ruskea on ihan mahdoton väri vaatetukseeni - kasvojen lähelle sitä ei ainakaan voi laittaa. Mutta on ne  vaan niin kauniit. Eikö?

Novitan lanka on 60 % akryyliä, 20% alpakkaa ja 20 % villaa. Käsittääkseni alpakkakin on villaa, mutta miksiköhän se halutaan erikseen mainita? Lanka on suht paksua, paksumpaa kuin 7 Veljestä ja ihanan pehmoista. Ohjeen mukaan sitä neulotaan puikoilla nro 7. 

 Vyötteessä ei ole mitään ohjetta, ainoastaan runo:

Tuulessa puut kuiskaavat.
Tee meille peitto, huivi
luo, luo, silmua,
hulmua.
Naava kutsuu.

Enpä ole ennen katsonut, onko muissakin Novitan lankavyötteissä jokin ohjaava runo.
Enpä noita värisävyjä taaskaan onnistu saamaan oikeanlaisina kuviin. 
Totta muuten on, että tästä langasta ja juurikin näistä väreistä tulisi varmaan kiva peitto. 
Minä  vaan en tykkää neulotusta torkkupeitosta, vaan sen pitää olla pehmeä ja kutittamaton.

Mitä sinä tekisit näistä langoista?
Tai oletko jo jotain tehnytkin?

Mervi

9 kommenttia:

 1. Kai se alpakka erotetaan siksi, että se ei ole lampaanvillaa, vaan alpakanvillaa.. Erotetaanhan kashmir-vuohen villakin ja angora-kanin.

  VastaaPoista
 2. Ihailin myös noita Naava-lankoja, mutta en vielä ostanut.
  Minulla on huonoja kokemuksia novitan kelosta ja polusta. Nyppääntyivät ihan kamalasti ja suuritöinen vaate meni roskiin. Kerro sitten kokemuksesi tuosta.
  Kiitos kun sait paketin lähtemään. Minä katselen jo kaavoja:):)

  VastaaPoista
 3. Minäkin suunnittelin jotain tuon tapaista väritystä pipooni. Suunnitteluasteelle jäi ainakin toistaiseksi.

  VastaaPoista
 4. Tein Hileestä, joka muuten sama mutta siinä on kimallelankoja joukossa, itselleni palaponchon ja villatakin. Niin ja yhdestä jämäkerästä tuli pipo. Lanka on ihanan kevyttä, lämmintä ja riittoisaa. Ehkä tekisin hartialämmikkeen, kaulaliinan, pipon..

  VastaaPoista
 5. On erittäin tärkeää mainita mistä langat koostuu! Villojen ominaisuuksissa voi olla suuriakin eroja! Alpakanvillassa esim. ei ole lanoliinia, se ei hylji vettä eikä ole yhtä joustava kuitu kuin lampaanvilla.

  Kyllähän lampaanvilloistakin yleensä mainitaan erikseen onko lanka esim. merinovillaa, joka on kiharuutensa ansiosta erittäin kestävää ja pehmeää. Ja olisi mahtavaa jos muutkin kuin pientuottajat ilmoittaisivat käytetyn lampaanvillan rodun! Sillä on eroa onko villa suomenlampaasta, kainuunharmaksesta vai ahvenanmaanlampaasta.

  Ja onhan niitä muitakin villalaatuja, jotka mainitaan langanvyötteissä erikseen: kashmiria (ah niin pehmoista vuohen villaa, mutta nyppääntyy nopeasti) ja mohairia (kestävää, kiiltävää, hylkii vettä ja kestää ryppyjä – eikä saa sekoittaa mihinkään Novitan versioon, jossa langassa reilusti yli puolet sitä muovihöttöä :( ) saadaan vuohista, angoravillaa kaneista… laama ja kameli ei olekaan vielä mulle niin tuttuja.

  VastaaPoista
 6. Noistahan sais mahtavan ja lämpimän huivin.

  VastaaPoista
 7. Värisävyt kiinnität huomioni, olen melkein näitä värejä saanut kasveilla. Niin muuten naavallakin voi värjätä lankoja, kuten kysyit tuossa otsikossa. Mutta siis tarkoitit näitä lankoja. Näissä on siis 60% muovia, sanon akryylia muoviksi. Itse en tykkää kuin aidoista luonnontuotteista, en keinokuiduista. Melkein kaikissa langoissa on tätä muovia tai lasia, näin kansankielellä sanottuna. Se on tietty halpaa ainetta kai sitä siksi käytetään. No sukkalankana ehkä kestävämpää kyllä.

  VastaaPoista
 8. Minä ymmärrän hyvin nuo vaalean ja beigen väristen lankojen (ja kankaiden) kiehtovuuden! Ovat (periaatteessa) hyvin sopivia niin vaatetukseen kuin sisustukseenkin, mutta se on totta, että kasvojen lähettyvillä tekevät monen henkilön ilmeen aika valjuksi varsinkin näin talviaikaan. Voisiko noista tehdä esim. virkkaamalla tms. sisustussydämiä tai -tyynyjä?

  VastaaPoista
 9. Ja kyllä mä ainakin olen muissakin Novitan vyötteissä nähnyt noita runoja :)

  VastaaPoista