keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Näin toimii laki vammaispalveluista käytännössä - ei juhlapostaus ollenkaan

Mainitsin jossain vaiheessa, että 900 postausta on tulossa täyteen ja nyt se on jo täyttynyt. Joku lukijoista ehdotti juhlapostauksen aiheeksi sitä, että saan myönteistä postia vammaispalvelusta.

No, niin ei käynyt. Sain kielteisen päätöksen. En siis saa taksikorttia. Minun vammani ei ole tarpeeksi pitkäaikainen, eikä kai tarpeeksi pahakaan? Mitä pitäisi vielä enemmän olla - ambutoida jalat vai? Eikö synnynnäinen vamma ole tarpeeksi pitkäaikainen - en ole päivääkään elämässäni päässyt terveen lailla kulkemaan, eikö se riitä perusteluksi?

Tulin tottakai kovin surulliseksi. Onko ihan totta, että minä olen täällä sisällä vankina ja toisen ihmisen avun varassa? Ihanko totta minun elämäni ei ole sen arvoista, että saisin itse määrätä, milloin lähden kotoa ulos? Tässäkö toteutuu vammaispalvelulain henki, joka kuitenkin on tarkoitettu palvelemaan vammaisia niin, että heidän elämäänsä tasoitetaan yhdenvertaiseksi terveiden kansalaisten kanssa. Miksi taksikortin saa henkilö, joka pystyy omin jaloin ilman apuvälineitä kävelemään, mutta minä en saa, kun en pysty ollenkaan kävelemään? (Tämän tapauksen kertoi taksikuski tänä aamuna)

Saatuani kielteisen päätöksen sisuunnuin tietysti. Päätin, että sitten nousen ylös ja kuljen itse. Kerroinkin tästä teille jo. Arvatkaa kuinka kävi? Ei auttanut kova sisukaan. Ei jalat toiminut, en päässyt portaita mihinkään. Aivot ei kertonut, mikä jalka laitetaan ensin, mille jalalle laitetaan paino jne. Ainoastaan niin, että mieheni kannatteli toiselta puolelta, pääsin jotenkuten alas ja ylös. Yksin en missään tapauksessa voi enkä uskalla moiseen enää ryhtyä. Eikä tähän uhkarohkeaan tekoon tietenkään kukaan lääkäri tai muukaan ammatti-ihminen antaisi lupaa.

Voitteko ymmärtää, miltä minusta tuntuu?

Mielestäni tässä päätöksessä ei ole mitään salattavaa, ei mitään sellaista, mitä lukijani eivät jo tietäisi, joten voin sen aivan hyvin julkaista tässä. Kerro, mitä ajattelet!37 kommenttia:

 1. Voi möhnä. Surulliseksi vetää.
  Tsemppiä! Pikaista kuntoutumista normaalimpaan elämään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vaan pelkään, että tästä muodostuu mun normaali elämä...enhän ole yhtään pessimisti, en?

   Poista
 2. Tee ihmeessä oikaisuvaatimus.
  Pyydä uusi perustelu, miksi et täytä kriteereitä?

  Onkohan käynyt niin, että lääkärin lausunto on ollut puutteellinen? Lääkärit eivät tunnetusti nauti lausuntojen laatimisesta, vaikka niitten perusteella potilaan etuudet ja oikeudet ratkaistaan. Lääkäri joutuu monessa lausunnossa ottamaan kantaa asiaan, jonka tilannetta potilaan arkielämässä ei perusteellisesti tunne.

  Kiinnitin myös huomiota sanaan ”sähköposteissa”. Miten on mahdollista, että sairauteesi liittyviä asioita käsitellään sähköpostitse? Salassapito ei ainakaan täyty, ellet sitten itse ole antanut tähän suostumusta ja sinulle ole selvästi kerrottu, että sähköposti ei ole salattu.

  Älä luovuta, vaadi oikaisua, onhan saamasi perustelukin osittain ”ympäripyöreä”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse syyllinen tuohon sanaan sähköposti, oli niin paljon helpompi vaan kääntää lääkäriltä saamani sähköposti virkailijalle.

   Poista
 3. Voi herran pieksut,kyllä on surkuhupaisaa...Toivottavasti saat muutoksen päätökseen...

  VastaaPoista
 4. kyllä tuommoset päätökset ottaa päähän.meillä kanssa omakohtaiset kokemukset asiasta.miehellä vaikea asteinen keuhkoahtaumatauti ja sydän juttu,miulla taas jalat.anoimme asiointiin taksi korttia niin ei myönnetty.

  VastaaPoista
 5. No voe kikkelis kokkelis. Toivottavasti sisuunnuit tarpeeksi katsoaksesi tämän loppuun asti. Ei varmaan pajon naurata ei. Saisko sitä teidän oven edustaa jotenkin kohtuu helposti muokattua niin, että mahtuisit siihen pyörätuolilla kääntymään, laittamaan oven kiinni ja sitten kiskoja pitkin pois autolle? Tai voiko mies viedä sinut aamulla pellavasydämeen ja hakea iltapäivällä pois? Ei se tietysti muuta kulkemista ratkaise, mutta kaupalle ainakin. Toivottavasti pääsette ainakin pian muuttamaan niin ei tarvitse siihen taksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon portaitten muutokseen - olemme muuttamassa tästä pois, joten kovin mittavia muutoksia ei enää "kannata" tehdä. Varsinkaan sellaisia, joita tavallinen ihminen ei voi hyödyntää. Mieheni ei voi minua aamulla auttaa, sillä hän lähtee jo ennen kuutta töihinsä, minä silloin vielä vetelen hirsiä. Illalla hän kyllä hakee minut pois, mikä lyhentää hänen vapaa-aikaansa entisestään.

   Poista
 6. Eikö noita taksikyytejä todellakaan myönnetä määräaikaisiksi - siis siihen leikkaukseen ja kuntoutumiseen saakka? Ymmärrän, ettei loppuiäksi olisi myönnetty, mutta vaikka pariksi kuukaudeksi kerrallaan. Kuljetetaanhan kaikki koululaisetkin taksilla kouluun, kun jalka on kipsissä. Miten yksin asuvilla tilanne olisi?

  Kulkeeko Ukissa busseja? Mene tuon paperin kanssa linja-autopysäkille pyörätuoleinesi... ei liene kohtuuttoman suuria vaikeuksia päästä joukkoliikennevälineeseen sisälle. Haluaisin nähdä kuskin ilmeen... Kutsu pari toimittajaa mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, jos asuisin yksin, mätänisin tänne sisälle ja sitten minut saisikin kuskata suljetulle osastolle rääkymään. Ihan totta. Ei täällä mitään paikallisliikennettä kulje, enkä pääsisi edes pysäkille, kun on nuo portaat.

   Poista
 7. Onkohan toi viranhaltijan päätöksessä esiintyvä (Räty, 2010) sama hlö, joka lääkärinpalkkioitaan siirsi tuloutettavaksi jotenkin veroteknisesti itselleen edullisempaan muotoon. Kiinni jäätyään myönsi, ettei ehkä hyväntavan mukaista, muttei rikollistakaan tjsp.

  Tietenkään en toivo, että tuleva operaatiosi menisi mönkään, mutta jollei liikuntakykysi palaudukaan, tuskin po instanssi takautuvasti mitään korvaa. Mikseivät sitten voisi myöntää sulle "kulkulupia" siihen asti, kunnes olet toipunut riittävän hyväkuntoiseksi eli itselliseksi?
  Eihän tääkään voinut olla vielä viimeinen sana tässä taistossa. Valitusta kehiin!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon Räty- asiaan osasi toinen lukija vastata, katso alempaa. Näin olen kuullut, että jos saisin valitusteitse myönteisen päätöksen, saisin takautuvasti maksamani matkat takaisin. Onneksi kuulin tästä, niin olen tiennyt laittaa kuitit talteen.

   Poista
 8. Ikävää, mutta tee valitus päätökesetä. !!

  VastaaPoista
 9. Kyseessä on lakimies Tapio Räty, jota siteerataan. On kirjoittanut useita kirjoja joissa kuvattu eri oikeustapauksia. Ei siis ex-kevalainen Laura Räty.
  Itse jäin ihmettelemään muiden kommentoijien kanssa hylkäävää päätöstä. Ja miten sosiaaliohjaaja voi päättää näistä asioista? Päätöksethän tavallisesti tekee sosiaalityöntekijä, jolla laaja-alaisempi koulutus arvioimaan hakijoiden elämäntilannetta. Erikoista päätösoikeuksien delegointia teidän kaupungissa. Ja näin loppuvuodesta määrärahat on loppu...
  Itse kallistun sen puolelle, että lääkärintodistus on ollut liian lavea ja siitä on puuttunut selkeä kannanotto siihen, että tarvitset kodin ulkopuolella liikkumisessasi apua. Eikö kuitenkin ole niin, että jos asuisit yksin, olisi selviytyminen arjessa huomattavan vaikeaa ja vaatisi ulkopuolisen apua?
  Asiallista ja hyvin perusteltua oikaisuvaatimusta laatimaan!! Tsemppiä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet varmaan oikeassa siinä, että lääkärintodistus tässä "pilasi" koko homman.

   Poista
 10. Tsemppiä. Tee valitus, äläkä anna periksi. Kyllä sinulle kuuluu kuljetuspalvelu, sekä työmatkat että vapaa-ajan matkat.

  VastaaPoista
 11. Tsemppiä. Tee valitus, äläkä anna periksi. Kyllä sinulle kuuluu kuljetuspalvelu, sekä työmatkat että vapaa-ajan matkat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän sitä maalaisjärjellä ajattelisi, mutta sehän me tiedetään, ettei se ole sama kuin virkamiesten ajatus.

   Poista
 12. Ei voi olla totta!! Onneksi sinä et anna periksi. Kai tuon tajuaa ilman hienoja koulutuksiakin että tarvitset kuljetuksen. Nyt paljon voimia, jälleen kerran.. t. Raija V.

  VastaaPoista
 13. Voi ei, sinä jos kuka tarviit tuota palvelua, tää on niin väärin. Laita valitus.
  kaikesta harmista huolimatta oikein iloista syksyä.

  VastaaPoista
 14. itkettävän ja naurettavan rajamailla ! tietysti taksikortti kuuluu sulle ja teet valituksen. on se piru, ku kaikki pittää mennä aina vaikeimman mukkaan, mutta onneksi sulla löytyy sisua !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä tekee ihminen, joka ei pysty itse asioitaan ajamaan? Tyytyy vaan... mutta minähän en!

   Poista
 15. Kun päätöksentekijä tuntuu pitävän Räty2010:tä raamattunaan viitaten siihen moneen kertaan lukisin sen itsekin; sieltä voisi löytyä perustelut myös muutoksenhaulle! Keskeistä tässä näyttää olevan, että a) ennen tulehdusta olet pystynyt itsenäisesti liikkumaan (päättäjän mielestä) ja b) että lääkärinlausunnon mukaan ongelmasi loppuvat vuodenvaihteessa (=siis ei pitkäaikainen tai pysyvä). Sitten on vielä tuo ongelmatiikka työntekijä/yrittäjä, en siihen nyt puutu. Mutta sisukkuutesi tietäen, eteenpäin päässet käyttämällä samoja aseita kuin vastapuoli, lakia. Mutta sen tueksi tarvinnet kyllä paremmat lausunnot! Akv

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommentistasi niin hyvin huomaa, että hallitset lakitekstin lukemisen. Ja osasit kyllä aivan oikein tulkita päätöksen "sudenkuopat". Jos nyt olisin alussa, en lähtisi tuolla lääkärintodistuksella ollenkaan hakemaan... Onneksi myös mieheni on tottunut oikaisuvaatimusten/päätösten maailmassa (verottaja hänkin, mutta paljon paljon minua vaativammissa tehtävissä), joten häneltä saan apua.

   Poista
  2. Tuntematta ko. lakia tuli mieleen että eikö olisi mahdollista saada myönteistä päätöstä määräajaksi, siis pitkäaikaisuuden eikä pysyvyyden vuoksi, sitten leikkauksen ja kuntoutumisen jälkeen voisi asiaa arvioida uudelleen? Esim puoli vuotta kerrallaan ja sitten katsotaan tarvitaanko vielä?

   Poista
 16. Huomenta,
  Tee oikaisuvaatimus.
  Kannattaisiko palkata juristi tekemään vaatimus kirjalliseen muotoon: osaisi parhaiten vedota oikeisiin asioihin ja -pykäliin?
  Sovi hinta etukäteen, eli vastineen laatiminen maksaa tietyn summan, niin ei tule kukuissa yllätystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin aluksi olen yhteydessä vammaisjärjestöihin. Sieltäkin saa juristin apua. He tuntevat tämän vammaispalvelulain kuin omat taskunsa.

   Poista
 17. valitus tehdään 3.10 kun miehellä on sairaala käynti.

  VastaaPoista
 18. Hyvä,
  hyvää lisätieitoa saat Vammaispalvelujen käsikirjasta:

  http://www.thl.fi/web/vammaispalvelujen-kasikirja

  VastaaPoista
 19. Eikös näissä kustannuksissa ole jotkut maksukatot, jotta sen täyttymisen jälkeen kunta tai kela tms maksaa. Kyllä ottaa nää pykälät ja kommervenkit aivoon, sairas ihminen ei aika jaksa tai tiedäkääntapella jokaista etuaan saadakseen. Kyllä minäkin kysyisin joltain juristilta neuvoa.

  VastaaPoista
 20. Ottaisin nyt yhteyttä vaikka invalidiliiton lakineuvontaan. Lääkäriltäsi saat lausunnot vammaispalveluja varten jos olen teksteistä oikein ymmärtänyt.

  Tässä muuten invalidiliiton sivuilta kopioitua:
  Kuljetuksista voidaan periä julkisen liikenteen mukainen kertalipun suuruinen maksu. Kuljetuspalvelut kuuluvat kunnan erityisen järjestämisvelvollisuuden piiriin, eli ns. subjektiivisiin oikeuksiin. Nämä palvelut kunnan on aina myönnettävä mikäli vaikeavammaisuuden kriteerit ko. palvelun. Toivottavasti saat apua.

  VastaaPoista