lauantai 7. joulukuuta 2013

Hieno sairaala vai onko?

Kävin tänään (kirjoitettu keskiviikkona 4.11.) Tyksissä = Turun Yliopistollinen Keskussairaala. En oikein hahmota Tyksin kokonaisuutta - sitä on niin monessa rakennuksessa eri puolilla kaupunkia. Nyt minun oli määrä mennä T-sairaalaan. Käsittääkseni tämä on ainakin uusittu tai laajennettu, jos ei kokonaan uutta rakentamista. Astuin sisään sillä mielellä, että mites hienoa täällä nyt sitten on. Lehdissä (Turun Sanomat ainakin) on annettu ymmärtää, että on turhaan satsattu ulkonäköön ja tiloihin, kun sitten pitää pienempiä sairaaloita lakkauttaa ja toimintaa supistaa, jotta nämä uutuudet saadaan rahoitettua.

Tilaa ja avaruutta oli. Se tarkoittaa myös pitkiä kävelymatkoja. Pelotti, kun ei etukäteen tiennyt, miten kauas joutuu kävelemään ja löytääkö ylipäätään oikeaan paikkaan.

Osastolle tullessani oli hämmentynyt, jopa ärsyyntynyt. Jos rakennetaan uudet tilat, eikö voisi varata myös VARASTOTILAA tarpeeksi. Miksi ihmeessä sänkyjä pitää makuuttaa käytävillä? Ainakin 6 sänkyä sijaitsi hetimiten sisääntuloaulassa. Yöpöytiä sensijaan oli varmaankin 60 toisessa loukossa?

Mikään taideteos seinällä ei näytä miltään, jos sen alla on "roinaa" varastoituna. 

Ilmoittauduttuani kysyin, onko täällä inva-vessaa. Hoitaja näytti epävarmalta, joten lisäsin heti, että nooh, entä tavallinen vessa? Hän osoitti pitkin käytävää ja sanoi, että tuolla ehkä on. Siellä ehkä oli. Minun oli käsketty odottaa aulassa. Menin takaisin hoitajan luo ja kysyin, että missä odotankaan, kun ei täällä ole yhtään vapaata tuolia. Kaksi tuolia oli, mutta niissä istui potilas ja hoitaja. Keskustelemassa niin, että minä saatoin kuulla kaiken.

Onneksi pääsin itse oven taakse huoneeseen. En varmasti olisi suostunut keskustelemaan siinä käytävällä. Että sellaiset uudet, hienot tilat. Vai oliko ne sittenkään?

Tämä oli pre-operatiivinen käynti. Leikkaukseen valmistava. 14.1. on määrätty leikkauspäiväksi.


Taas tuli todistettua, että jos on kivaa ohjelmaa, kipeätkin jalat kyllä kestävät. Paluumatkalla poikkesin Manhattanin kirpparilla. Kaksi ja puoli tuntia tutkin loosseja ja tein hyviä löytöjä. Teatteripuvustukseen erityisesti, mutta myös pakkaustarvikkeita putiikkiin ja jotain kivaa itsellekin. Ainakin 3 kynsilakkaa. Tuolla kirpparilla on kiva henkilökunta, ystävällisiä ja avuliaita. Vartija-poika tuo pyynnöstäni ostokset autolle. Voisin oikeastaan lähettää palautetta heille.

Mervi

7 kommenttia:

 1. Eipä kuulosta Tyksi hääppöiseltä. En ole siellä ikinä käynytkään, vaan Turunmaan sairaalassa.

  VastaaPoista
 2. Mieheni kävi T-sairaalassa kaksi kertaa vuodessa viiden vuoden ajan ja moittimista ei ollut. Henkilökunta oli todella ystävällistä.

  VastaaPoista
 3. Siis tarkennus. Olen ollut Tyksin kirurgisessa osassa hoidossa kolme kertaa ja saanut sekä hyvää että huonoa hoitoa. Tämän kertainen käynti oli sikäli erilainen, että kuvittelin ainakin meneväni uuteen sairaalaan, jonka hulppeaa rahantuhlausta on motittu. Siksi tarkkailin asioita tarkemmalla sihdillä. Voi muuten olla, että olin kokonaan väärässä - ehkä tämä T-sairaala onkin jo vanha?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska olen kuullut puhuttavan T-sairaalasta jo vuosia, tulin uteliaaksi sen iästä. Netin perusteella sinne on muutettu vuonna 2003 ja kokonaan se valmistui 2012. Aika valtavalta se näytti kartan perusteella... Minä muistan lapsuudesta, kun U-sairaala valmistui ja se tuntui suurelta. Nyt näytti olevan pikkiriikkinen verrattuna tähän T-sairaalaan.

   Poista
  2. Kun nyt olet asiaa oikein tutkinut, niin saitko selville, mikä on kaikkein uusin Tyksin osa?

   Poista
 4. Oi, Manhattanilla en ole aikoihin käynytkään. Enkä oikein ole jaksanut kirppareitakaan koluta. Onnea leikkaukseen. Ja mukavaa loppuvuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Manhattan on mielestäni siitä kiva, että se on niin selkeä. Siellä on helppo kävellä, suorat käytävät ja suht hyvin tilaakin. Kahvio on mukava, voi käydä välillä huilaamassa ja kuten mainitsinkin jo, henkilökunta on ystävällistä. Tottahan se voimille ottaa - kirppareiden kiertäminen - mutta jotain viihdyttävää siinä vaan on! Kiitos, samoin sinulle...

   Poista