tiistai 17. joulukuuta 2013

Vanhat ohjeet


Näin joulun alla sitä tulee siivotuksi yhtä jos toistakin nurkkaa. Kävin jo osittain läpi lehtipinot. Tuntuu haaskaukselta heittää menemään sisustuslehdet, jotka tilattuna tuntuvat kalliilta. Päätin kuitenkin säilyttää vain tämän vuoden lehdet ja kaikki muut pois. En tiedä jaksanko kantaa niitä kierrätyskeskukseen, vaikka se hyödyllisempi paperinkeräystä olisikin.

Nämä oli pakko säilyttää.


Vanhoja Kotiliesi -lehtiä 30- ja 40-luvulta sekä todella vanhoja käsityölehtiä. Aarteita. Nämä ovat niin vanhoja, että värejä ei juurikaan ole ollut käytössä, mutta ovat mustavalkoisinakin aivan hurmaavia.
Mainokset ovat vanhoissa lehdissä aivan ihania.  
   
Jonkun verran olen nähnyt tällaisista vanhoista mainoksista tehtyjä tekstiilituotteita. Käsityömessuilla on ollut tyynyliinoja, kasseja, tauluja jne.... itsekin joskus suunnittelen tekeväni, kun oikein mainio mainos tulee vastaan, mutta idea-asteelle ovat kaikki jääneet - suunnitelmat.

On se vaan kiva, että joku on säilyttänyt vanhoja lehtiä. Mutta ei kai mun tartte? Paitsi että Suuri Käsityökerho -lehtiä on tallessa 70-luvulta alkaen. Niitäkin varten tarvitsen luvattoman paljon varastotilaa.
Lisäksi pitäisi keksiä joku hyödyllinen arkistointisysteemi: Nyt on kesä- ja talvinumerot eri laatikoissa. Virkkauslehdet erillään neulontaohjeista jne. Siltikään en mitään löydä. Nytkin olisi tarve kiinalaisen naisen puvulle kaavat (teatteripuvustusta varten) ja silmissäni näen oikein hyvin sen lehden kannen, jossa tuollaisen kaavat olivat. Mutta mistä sen löydän - ei ole vielä tullut vastaan...   

Mut hei! Nyt mä sen keksin, ihan just tässä.... me tarvitsemme jonkun lasivitriinin, johon kaikki säilytettävät lehdet laitetaan aakkosjärjestykseen ja oikean vuoden mukaiseen  järjestykseen myös! 
Vai olisiko senkki sittenkin parempi? Laatikosto?
Entä vaatekaapin kaltainen kiinteä kaappi?
Tai pyöreä lehtiteline - se kyllä vie paljon tilaa...

Please, kertokaa, missä te säilytätte lehtiä, joita tarvitsette harvoin, mutta tarvitsette kuitenkin enemmän, kuin että niitä voisi vintille viedä? Voi kun mielelläni näkisin myös kuvia erilaisista säilytysratkaisuista!


Erittäin pihi hamstraaja  
Mervi
joka kuitenkin on oma-aloitteisessa vieroitushoidossa
Hoito on vielä aivan alkuvaiheessa, eikä tuloksista ole vielä varmoja merkkejä näkyvissä

4 kommenttia:

 1. Hei Pihi hamstraaja!
  Erittäin hyvän kuuloisia säilytysvinkkejä. Sellainen arkistokaappi, johon saa lehdet ja muut painotuotteet riippumaan tankojen varassa, olisi hieno. Tai unelmissani olisi kokonainen varastohuone, jonne saisi kaikki askartelu- ja käsityötarvikkeet siististi piiloon (ja keräämään pölyä keskenään).
  Mutta kun tällaista varastoa ei ole, ovat lehdet pinoissa siellä sun täällä. Myös tuollaiset ihanat 30-luvun aarteet, tosin ei juurikaan käsityö- vaan merenkulkualan lehtiä, joita vanhasta talostani löytyi, ovat niissä pinoissa ihan sekaisin kaiken muun kanssa. Huokaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ostaisi sellaisen vanhan koulun, missä olisi kymmenen huonetta? Yksi huone askarteluhuoneeksi, viereinen huone tarvikevarastoksi...Yksi näyttelytilaksi ja silleen.....ai niin ja myymälä tietysti kans ja siihen kahvila...

   Poista
 2. Mulla on perittyjä Suuri Käsityö kerho lehtiä 70-luvulta sekä omia 90-luvulta, omissa niille ihan suunnitelluissa kansioissa… jotka ei toimi! Koko kansio pitää aina raahata mukana ympäri asuntoa tai antaa kokonaan äidin mukaan lainaan, koska kiinnityssysteemi repii lehtiä rikki jos niitä haluaisi ottaa sieltä välillä yksitellen pois. Ja kaava-arkitkaan ei pysy yhtään vauhdissa mukana. -> Olenkin siirtynyt täysin Ikean yksittäisiin lehtilokerikkoihin. Yhteen saa juuri sopivasti mahtumaan joko koko vuosikerran tai puolikkaan… riippuu miten lehti ilmestyy, esim. Taito-lehdestä mahtuu kolme vuosikertaa ongelmitta yhteen lokerikkoon. Mulla tää on ollut kaikkein toimivin systeemi. Ainoa ongelma on, että työhuoneen kirjahyllystä loppuu tila… enkä ole valmis luopumaan yhdestäkään kädentaitolehdestä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan sama juttu! Ostin aikoinaan noita kansioita (tolkuttomaan ylihintaan) vain todetakseni ettei ne toimi. Niitä rautakäkkyröitä löytyy vieläkin lehtien välistä. Pitäis varmaan nitoa uudelleen koko vuosikerta yhteen. Mut sitten ei saisi yhtä lehteä enää erilleen...

   Poista