sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Kirjoitetaanko niinkuin yhteen vai erikseen?

Haluaisin kirjoittaa virheetöntä tekstiä. Yleisestä muistin heikentymisestä seuraa myös se, että kielioppisäännöt eivät enää välttämättä muistu heti mieleen. Ei hätää, tyttäreni opetti yhden hyvän pika-avun.

Toki tekstin voi kirjoittaa ensin Wordiin ja antaa ohjelman kertoa virheet. Blogia kirjoittaessa en yleensä niin tee. Aikaisemmin, jos yksittäisen sanan kohdalla tuli epävarmuus, kopioin sanan, aukaisin uuden välilehden ja googlaamalla tarkistin oikean kirjoitusasun.

Nyt osaan nopeamman tavan. Maalaan vaikean sanan, hiiren oikealla näppäimellä valitsen "google-haku", jolloin uuteen ikkunaan avautuu vaihtoehdot. Aika näppärästi sieltä voi tarkistaa, miten oikea muoto kirjoitetaan. Tätä voi toki käyttää paljon laajemminkin kuin vain oikeinkirjoituksen tarkistamiseen.

Muna on usein viisaampi kuin kana.

Samainen tytär täytti eilen 22 vuotta. Nyt ei äiti voinut unohtaa päivää, koska siitä muistutettiin tarpeeksi usein ja myös kalenterissa oli riittävän isot merkinnät. Jouduin puolustelemaan itseäni että "ei kai se nyt haittaa, jos kaksi kertaa unohtaa, kun on 20 kertaa kuitenkin muistanut?"

"kynttilöitä" on laskujen mukaan enemmän kuin 22
Mervi

4 kommenttia:

 1. Onnea tyttärelle! Tuohan onkin näppärä kikka. Itse käytän Kielenhuollon käsikirjaa paljon, mutta ehkä se on turha invesotinti, jos ei aio kirjoittaa työkseen. Käyn myös Kielenhuollon (Kotus) sivuilla usein tarkistamassa sitä sun tätä, siellä voi etsiä hakusanalla.

  VastaaPoista
 2. Wordin oikolukuun ei kyllä kannata luottaa! Se ehdottelee ihan mitä sattuu - ainakin toisinaan. Kyllä minäkin Kotuksen sivuja http://www.kotus.fi/index.phtml?s=297 suosittelen käyttämään.

  VastaaPoista
 3. Laitoin tuon kotuksen (niinkö se taivutetaan?) sivun nyt kirjanmerkkeihin. Usein olen vaan niin hätäinen, etten muka ehdi etsiä oikeaa tietoa...

  VastaaPoista
 4. Oho, aina oppii uutta. Nyt on guuglailu nopeaa, kun otan tyttäresi vinkin käyttöön! :)

  VastaaPoista