lauantai 31. elokuuta 2013

Ompelijan apu uniapneaan ja kuorsaukseen

Tilaustöistä ehkä hauskin ja kummallisin tuli eteeni.

Asiakas oli aikoinaan käynyt lääkärissä ja saanut ohjeet uniapnean hoitoon. Tai no, en muista ihan varmasti tuliko ohje nimenomaan lääkäriltä. Hänelle oli annettu paperilla ohjeet pallopaidan tekemiseksi. Minun luokseni tullessaan hänellä oli jo ollut yksi pusero käytössä, mutta nyt se oli kulunut ja tarvittiin uusi.

Minulla oli siis käytössäni ohje paperilla ja vanha pusero, josta sain tarkat mitat. Asiakkaan tavalliseen t-paitaan tein tarvittavat lisäykset ja tällainen siitä tuli:

 Ideana tässä on se, että selkäpuolella on kaksi tennispalloa omissa pusseissaan. Kun ihminen nukkuessaan yrittää kääntyä selälleen, nuo pallot estävät yrityksen.

Asiakkaani kertoi, että hänelle oli annettu kaksi vaihtoehtoa, joko sellainen happea antava masiina tai sitten tämä. Hän kertoi, että tästä on ollut hänelle iso ja auttava apu. Henki kulkee paljon paremmin ja keho saa siten riittävästi happea. Useinhan kuorsauskin liittyy nimenomaan selällään makaamiseen, joten sekin saattaa jäädä pois pallopaidan avulla.

Netistä löysin ainakin yhden maininnan tästä ideasta:
Opettele nukkumaan kyljelläsi
Kuorsaus ja hengityskatkokset pahenevat usein selällään nukuttaessa. Hengityskatkosten määrä vähenee monilla uniapneapotilailla, kun he nukkuvat kyljellään tai mahallaan. Selällään nukkumista voidaan estää esim. ompelemalla tennispallo pieneen taskuun pyjaman selkäpuolelle tai yrittämällä nukkua pieni, pehmeällä materiaalilla täytetty reppu selässä.

Oletkos kuullut moista? 
Onko sinulla ehkä kokemustakin tällaisesta pallopaidasta? 
Kiinnostaako tarkemmat ohjeet?

 Pellavasydämen Mervi11 kommenttia:

 1. Hienon teit! Olen tuollaisesta kuullut juuri kuorsauksen estoon, mutta varmasti ehdoton myös uniapneaan! Yksinkertainen keksintö ja mukavampi kuin se hengityslaite, kuulemma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkähän saisin mieheni kokeilemaan tällaista? Ei silti, kyllä kuorsaaminen sujuu itseltäni kylkiasennossakin!

   Poista
 2. No kyllä on uusavuttomuus huipussaan taas, jos ei tuommoista simppeliä ompeluhommaa osaa ihmiset itse tehdä :O! Vanha hyvä keksintö, mutta kuka opettaisi nykyihmiset osaamaan itse?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kiellä, etteikö uusavuttomuuttakin ole liikkeellä, muttei tässä tapauksessa.

   Paljon helpompiakin ompeluhommia olen tehnyt, ei tuo ihan simppeli ole (jos ei käsitöitä työkseen tee) - varsinkaan, jos yrittää tehdä todella kestävän ja napakan.

   Syystä tai toisesta ei kaikilla naisilla (miehistä puhumattakaan) ole ompelukonetta olemassakaan ja käsin tuollaisen ompelu ei tuota toivottua tulosta.

   RAKASTAN ihmisiä, jotka teettävät työn pienyrittäjällä! Luulenpa, että vielä löytyy ihmisiä, jotka käsittävät, että kuluttaminen ja esim. juuri työn teettäminen vie tätä yhteiskuntaa ja sen talouden kehitystä eteenpäin.

   Jos ihmisellä suinkin on varaa, on ihanteellista, jos voi pesettää ikkunat, teettää siivouksen, huollattaa autonsa, leikkauttaa aitansa jne. jollain yksityisyrittäjällä. VAIKKA OSAISI TEHDÄ ITSEKIN.

   Onneksi meitä ompelijoitakin vielä tarvitaan! Entä jos tilauksen tekijä olikin mies - olisiko hänenkin pitänyt itse selvitä tuosta ompeluhommasta?

   Poista
 3. Kyllä olisi, nykyaikana ei ole erikseen miesten- tai naistentöitä.
  Ja ei todellakaan tarvitse ompelutöitä työkseen tehdä osatakseen ommella tuollaisen tuplataskun tarranauhoineen paidan selkään, eikä tarvitse konettakaan siihen jos OSAA ommella käsin ja kyllä tulee kestävä. Mutta kuten jo sanottua: kaikki eivät vaan enää osaa, tuotakaan mokomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa kiinnostavaa kuulla, MITÄ KAIKKEA sinä itse osaatkaan. Ja huomata, mitä kaikkea et.

   Poista
 4. Voi kuule, kuten olen aina sanonut: minä osaan mitä vaan, ja se mitä en heti osaa, sen opettelen :)! Ja niin olen tehnyt, joten ei aika millään riitä kaiken luettelemiseen. Mutta kateellisuus Mervi, se vie kalatkin vedestä ;)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa!
   Ensimmäisen kerran elämässäni minun tekisi mieleni siteerata Raamattua muussa kuin hengellisessä yhteydessä ja siispä teen sen - vähän mukaellen: "Vaikka minulla olisi kaikki tieto ja taito, mutta minulla ei olisi rakkautta, en minä mitään olisi. Olisin vain helisevä vaski ja kilisevä kulkunen. Rakkaus on pitkämielinen, rakkaus on lempeä,, rakkaus ei kadehdi, ei kerskaa, ei pöyhkeile...jne..."

   Mistäs tuo kateellisuus tuohon tuli? Kuule, ei sinun minua kannata kadehtia kuitenkaan, on tämä liikuntavammaisen elämä sen verran rankkaa!

   Poista
 5. Herranjestas kun joillakin ihmisillä on paljon aikaa... vuorokaudessa varmaan 74 tuntia, koska ehtii ihan kaiken tekemään ihan itse :) Kiitos että on ihmisiä, jotka tekevät ne työt, joita ei itse ehdi/halua/kiinnosta tehdä. Kaikkien ei tarvitse kaikkea osata. Ja minulla on ollut uniapnea 10 vuotta, ja ensimmäisen kerran tuli vastaan tällainen ratkaisu asiaan, eli iso kiitos alkuperäisestä artikkelista. Ps. Minulla on tieto ja taito ja myös rakkaus lähimmäisiä kohtaan.... joku muu ompelee minun paitani minun ompelukoneellani ja korvaan sen ruhtinaallisesti :D

  VastaaPoista
 6. Ei sitten muuta kuin kokeilemaan, josko tämä toimisi sinullakin!

  VastaaPoista