keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Miten tulkitsen lääkärin vastauksen?

Nyt toistan itseäni, mutta mukana on varmaan lukijoita, jotka eivät ole taustoistani tietoisia. Olin noin vuoden vanha, kun lonkkavikani huomattiin. Kun kunnanlääkäri vihdoin uskoi, että kyseessä ei ole ohimenevä ongelma, hän kirjoitti lähetteen Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Sieltä taas lähettivät Helsinkiin, silloiselta nimeltään Invalidisäätiölle. Siitä asti olen ollut siellä hoidossa. Vaikka asuimme eri puolilla Suomea, aina sain lähetteen Invalidisäätiölle, joka on sittemmin muuttanut nimensä Ortoniksi.  Ortonissa on  minulle tehty aikuisena 4 keinonivel-leikkausta.

Kun muutimme 2001 Uuteenkaupunkiin, systeemi muuttui. En enää pääsytkään Ortoniin, vaan Tyks haluaa tehdä leikkaukset itse. En antanut heti periksi, muttei auttanut vaatimuksetkaan. Tyksissä on nyt tehty 3 keinonivel-leikkausta, jotka kaikki ovat epäonnistuneet. Olen tehnyt potilasvahinkoilmoituksen, johon olen saanut myönteisen päätöksen. Pari päivää sitten siitä tuli muistutus, että pitää vihdoin lähettää lisätiedot. Muutoin päätös raukeaa.

Sitten tähän päivään. Tyksiin on varattu kesäkuun alkuun leikkaus, jossa laitetaan vasempaan lonkkaan 5. lonkkanivel. Nyt olen alkanut epäröidä sitä, haluanko Tyksiin. Tämän vuoden alusta tuli voimaan laki, jonka mukaan potilaalla on oikeus valita hoitopaikkansa. Tämä koskee, ei pelkästään terveyskeskustasoa, vaan myös erikoissairaanhoitoa.

Päätöksenteon tueksi lähetin sähköpostia Tyksin lääkärille. Halusin tietää, mikä tilanne heillä on näiden uusien lonkan keinonivelten suhteen. Kysyin, paljonko heillä on kokemusta ko. proteesien laittamisesta. Kaksi vuotta sitten minulle sanottiin, että niitä ei ole heillä vielä laitettu. Kyseessä siis uusi custom made keinonivel, joka on huippukäsityötä.

Tällaisen vastauksen sain.

Eihän niistä kenelläkään Suomessa ole hyvää kokemusta. Sellaisia laitetaan ehkä 3-5 kappaletta vuosittain koko maassa ja nekin jakautuvat eri sairaaloille. Hyvää siinä on se, että se lantio-osa muotoillaan täysin sinun lantioosi sopivaksi. Jopa ruuvien suunnat suunnitellaan sinun lantioosi sopiviksi. Eli toisin sanoen se custom made lantio-osa istuu täydellisesti sinun lantioosi ja tekee siten sen laitonkin leikkauksessa paljon helpommaksi. Normaalistihan me yritämme lisäpaloja sovittaa lantio-osaan ja muokata niitä itse lantioon sopiviksi. Joskus taas joudumme muokkaamaan lantiota lisäpaloille sopivaksi. Perinteinen leikkaaminen on paljon haastavampaa. Syy, miksi emme aina käytä näitä custom made lantio-osia on niiden hinta. Ne ovat julmetun kalliita. Hinnat ovat tilanteesta riippuen 8000-15000 euroa.

Luulenpa, että tuo ensimmäinen lause on vähän huonosti muotoiltu. En usko, että lääkäri tarkoitti, ettei kellään olisi hyviä kokemuksia, vaan ettei kellään ole paljon kokemusta... 


Miten sinä tulkitset tuon vastauksen? Onko siellä kokemusta vai ei? 

mervi


9 kommenttia:

 1. Skeptikkona luen sen niin, ettei ole kokemusta ja siksi kiertää kysymyksen eikä myönnä sitä. Eikö ole mahdollista päästä Ortoniin leikkaukseen?
  Voimia!

  VastaaPoista
 2. Luultavasti niin, että ei ole paljoa kokemusta. Tiedätkö, suosittelen Ortonia, se on kuitenkin erikois-sairaala ja mielestäni Suomen huippu. Mieheni on tähän asti hoidettu siellä, hänelläkin on hieman vaativammat toimenpiteet, kuin mitä normaali, rutiini nivelen vaihto. Kysy Ortonista!

  VastaaPoista
 3. Mikäli olet saanut Tyksistä tuollaisen vastauksen, josta kirjoitit, en menisi Tyksiin, vaan Ortoniin. Ymmärtääkseni Orton on huippuyksikkö.

  VastaaPoista
 4. Olishan tuo jo aika saada paras mahdollinen osaaja tekemään tuollaista leikkausta, jotta lopulta onnistuisi.

  VastaaPoista
 5. Minäkin ajattelen, että tuo tarkoittaisi ettei kovin paljoa kokemusta vastaavista ole. Mutta toivon että pääsisit kaikkein taitavimpien ja kokeneimpien ortopedien hoiviin nyt...

  VastaaPoista
 6. Ompa sinulla kestämistä tarpeeksi tuon lonkkanivelen kanssa,joten toivon voimia sinulle että saisit parhaan hoidon ja kuntoutuisit ,itse en menisi sinne missä ei ole ollut toivottua tulosta vaan jatkuva epäonnistuminen yritä päästä ortoniin huippuammattilaisten käsiin,sillä luulis että olis korkea aika että pääsisit liikkeelle ja kivuista eroon ,onneksi on kesä voi nauttia ulkoilmasta ilman liukkautta ,paljon tsemppiä sinulle ja iloista ja positiivistä mieltä toivon koko sydämestäni

  VastaaPoista
 7. mie tulkitsen tuon niin että hyvin on epävarmaa ja kokemustakin vähän.yritä vaan päästä ortoniin huippuosaajien käsiin.

  VastaaPoista
 8. Nyt kun kaikilla on valinnanvapaus, on ihan selvää, että menet Ortoniin. Sun lonkillasi on jo harjoiteltu tarpeeksi. Tyksillä on ollut mahdollisuutensa sun suhteen, en enää menis sinne kiusattavaksi.
  Toivottavasti sait potilasasiamiehelle ajoissa tarvittavat paperit.
  Niin tai näin, en näe mitään syytä mennä operoitavaksi Tyksiin. Vai, että julmetun kalliita! Mitähän se sitten maksaa, että tehdään sutta ja sekundaa kerta toisensa jälkeen ja pilataan yhden ihmisen ja hänen läheistensä elämä, kysyn vaan. Oisko moisen kirurgin parempi olla vaikka lihanleikkaajana/ teurastajana tai korkeintaan patologina?

  VastaaPoista
 9. No ei voi olla totta että tuollaista kirjoittavat!! Jos sulla on valinnan varaa niin jätä menemättä Tyksiin. Kuullostaa siltä etteivät kyllä taida ihan tietää mitä tekevät. Sinä olet jo turhan moneen kertaan ollut niiden koekaniinina.

  VastaaPoista