lauantai 18. toukokuuta 2013

Annoin itselleni luvan provosoitua

Olen pyytänyt muutaman kerran apua viisaammiltani - mitä tehdä, kun saa ilkeitä kommentteja blogiinsa? Olen myös saanut hyviä ohjeita, toisia niitä noudattanut, mutta en aina. Nyt aion tehdä juuri ohjeiden vastaisesti.

Ensimmäisenä ohjeissa nimittäin on:  Älä provosoidu!

Mitä tarkoittaa provosoituminen? 
http://suomisanakirja.fi/provosoitua: esim. Provosoitui ärsyttävästä kysymyksestä
olla yllytettävänä, mennä mukaan yllytykseen, mennä mukaan houkutukseen.

Tällaisia kansantajuisia selityksiä löysin eräältä keskustelupalstalta:
provosoitua = vetää herne nenään 

Reagoida ärsyttävään, raivostuttavaan, provosoivaan ja sietämättömään viestiin vaikka keskustelupalstalla. Tavallisesti se älähtää, johon kalahtaa.  

Se tarkoittaa käytännössä sitä, että sinun ei kannata loukkaantua tai joutua kiihtyneeseen mielentilaan jonkun kirjoitusten takia. Jos joudutkin, niin odota vaikka yön yli ennen kuin vastaat niihin. Älä siis anna kenenkään viestien johtaa siihen, että yrität saada viestin kirjoittajan suuttumaan vuorostaan. Sellainen tuhoaa nopeasti asiallisen keskustelun. Tämä muuten pätee myös oikeassa elämässä, ei vain keskustelupalstoilla. Kannattaa ajatella mitä sanoo, ettei tulisi sanoneeksi mitä ajattelee.
Kahdenkeskisessä keskustelussa provosoituminen tarkoittaa tunnereaktiota. Asiaan reagoimista tunteella.

Jos joku on parempi kirjoittaja kuin sinä itse, niin hänen loukkaukseensa ei kannata vastata. Aivan kuten kasvokkaisessakin keskustelussa. Provosoituminen on siis valikoivaa, harkittua, vaikka onkin tunnereaktio. Kyllä epäasialliseen kohteluun on vastattava samalla mitalla, jos rahkeet riittävät.
Nyt minä haluan provosoitua, mikä ei tarkoita sitä, että haluan provosoida. Sinun ei siis tarvitse provosoitua tästä kirjoituksestani.

Aiheena taas kerran kommentit. Olen jo luvannut, etten julkaise yhtään ilkeilevää kommenttia. Sen jälkeen niitä ei juuri ole tullutkaan, vain muutaman olen joutunut poistamaan julkaisematta. Olen tosikko, mutta ilmeisesti huumorintajuni on kasvanut, sillä olen kyennyt ottamaan jotkut kommentit provosoitumatta vastaan.

Viime postauksessa kirjoitin näin:
ps. voin kuvitella arvostelija-anonyymin (tämä ihan hyväntahtoisesti mainittuna) ainakin ajattelevan: "Ketä kuule kiinnostaa sun sotkut?" 


Ja vähän aiemmin näin:

Varsinkin odotan erään anonyymin kommenttia....

Ja näinkin olen kirjoittanut:
(Tämä on varmaan sitä valittamista, josta anonyymi-kommentoija minua moitti)

Nyt sitten sain tällaisen kommentin:
Miksi viivaat yli tuon ANONYYMILLE tarkoitetun tekstiosion, olet sellainen nokkapokan kerjäilijä. Sen on todennut myös eräs asiakkaistasi.

Minusta on hauskaa käyttää tuollaista yliviivausta, kun se on minulle ihan uutta! Olen ottanut mallia toisilta bloggaajilta. Se myös kertoo, että en oikeastaan halua/tarkoita sitä varsinaisen tekstin yhteyteen. Haluan myös osoittaa lukijalle, että oikeastaan en haluaisi sitä edes kirjoittaa, mutta kirjoitanpa kuitenkin. Tai että jälkeenpäin totean, että en nyt tuollaista kirjoitakaan. Virhe! Sitähän opettajat tai oikolukijat tarkoittavat, kun punakynällä vetävät tekstin yli.

Kommentin kirjoittaja ei osaa kieliopin sääntöjä, siksi hänen tekstiään on hankala tulkita. Siinä on kysymys, muttei kysymysmerkkiä, vaan ilmeisesti vastaus samassa virkkeessä: "olet sellainen nokkapokan kerjäilijä". (korjattu toisen kommentoijan huomautettua asiasta ja todella, asiahan muuttuu aivan toiseksi)

Siis millainen? Mitä tarkoittaa nokkapokka, entä mitä nokkapokan keräilijä? Onko tällä kysymyksellä jotain tekemistä tuon väitteen kanssa eli miten ne liittyvät toisiinsa?

Sitten tuo viimeinen lause, joka ehkä voisi viitata siihen, että asiakkaani kanssa ryhtyisin kiistelemään. Se ei voi millään pitää paikkaansa. En missään tapauksessa tee niin, ainakaan ollessani puodissani yrittäjän roolissa. Yksityiselämässä kyllä. Perusteeton väite, joka olisi kaivannut selityksen. Nyt sen tarkoituksena on vain ärsyttää ja saada minut tai ehkä ennemminkin muut lukijat epäluuloiseksi.

Vastaus kommentoijalle
Kirjoitettu herne nenässä:

Olen yrittänyt jo useamman kerran kertoa, että kirjoitan blogiani niille, jotka sitä haluavat lukea ja syystä tai toisesta siitä pitävät. En kirjoita niille, jotka eivät pidä minusta tai yrityksestäni tai blogistani. Haluan, että poistat Pellavasydämen suosikkiblogiesi listalta, etkä enää tule tätä lukemaan! Kirjoittamasi kommentti osoittaa, että lukijana sinusta ei ole iloa sinulle itsellesi, ei minulle kirjoittajana, eikä muillekaan lukijoille, jotka ehkä selaavat kommentit läpi. Ole hyvä ja siirry muihin blogeihin. Niihin, joita voit ilolla lukea ja saada sisältöä elämääsi!

ps. viimeinen tunti töissä meni tätä kiukutellessa (huom! yksin, sillä yleensä lauantaisin ei käy ketään klo 13-14, paisi juuri ennen sulkemisaikaa tulee joku ja viipyykin sitten tovin) mutta sain siltikin jotain valmiiksi. Ainakin tämän tilatun kassin.


Pöllökassi, sisällä avonainen  pikkutasku

Mervi

10 kommenttia:

 1. Noinhan tuo menee. Tuollaisten ilkeiden kommenttien osuessa kohdalle on varmaan hyvä siirtyä siihen, että hyväksyy kommentit, jotka haluaa julkaista. Ihanaa sunnuntaita sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri sitä olen nykyään noudattanut, jokaisen kommentin mietin, että julkaisenko vai en. Mutta tämän halusin tieten tahtoen nostaa aiheeksi. Ihan tahallani.

   Poista
 2. Ystävällinen huomio:) kirjoitit "nokkapokan keräilijä", vaikka alunperin laitoit lainaukseen "kerJäilijä", eli j-kirjain jäi välistä. Kukaan tuskin kerää nokkapokkaa, vaan kerjää.. en kyllä väitä että tekisit niin, tämä oli siis pelkkä oikeinkirjoitushuomio :) kaikki varmasti kyllä tajuavat mitä tarkoitit kun vain yhden kirjaimen heitto. Enkä tiedä onko "kerjäilijä" kovin hyvää suomea (terveiset sille anonyymille), kai se on sitten kerjääjä jos verbi on kerjätä. ;)
  t. M.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos huomiosta - sinä vasta tarkaan luetkin tekstini! Mutta ihan oikeasti, olen koko ajan lukenut sen "kerääjä" - nythän viesti muuttuu ihan toiseksi. Vaikka en sitä siltikään ymmärrä...

   Poista
 3. En oikeasti tajua ihmisiä - sulla on kiva blogi, ja kenenkään ei tarvitse lukea jos ei halua. Mitäköhän toikin noista kommenteista saa. Voimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihmettelen, että miksi "hän" lukee blogiasi, jos ei kerran tykkää. Tietty aina on ihmisiä, jotka haluavat ärsyttää ja kiusata - tuntevat kai olevan selkeämmin elossa näin. Mene ja tiedä...

   Poista
  2. On se vaan niin kiva, kun olette mun puolella...

   Poista
 4. Tulipa nyt mieleen, että kuka tässä nyt oikein on se nokkapokan kerjäilijä. Eikös tämä anonyymi itse sitä aika kovasti yritä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Miten se sanonta meneekään...."Ittestäs hyvä pahan arvaa"

   Tällä kertaa tämä anonyymi onnistui yrityksessään saada minut ylireagoimaan. Vaikkei kylläkään ihan oikeasti...Toivottavasti hän nyt on saanut mielihyvänsä ja voi poistua tyytyväisenä muihin maisemiin.

   Poista
 5. Meneekö se noin? Ittestäs hyvä pahan arvaa. Mikä hyvä? Mä en ole muististani tavoittanut tätä sanontaa, äitihän sitä käytti, mutta mun päässäni se on muuttunut muotoon: Ittestäs paha toisen arvaa.

  VastaaPoista